Κυριακή, 17 Αυγούστου 2008

Περί Ευτυχίας...

Ο Κούντερα είχε γράψει πως ευτυχία είναι η επιθυμία επανάληψης. Πόσο ασφαλές είναι να συμφωνήσουμε μαζί του? Η επιθυμία επανάληψης μήπως είναι ουσιαστικά απλά και μόνο η δύναμη της συνήθειας?? Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος αν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος ή απλά βολεμένος, προσκολλημένος στην δική σου καθημερινή επανάληψη και αρνείσαι να απαγκιστρωθείς απο αυτή επικαλούμενος την έννοια της ευτυχίας, επειδή φοβάσαι να ζήσεις έξω από το μικρόκοσμο της ρουτίνας σου? Ουσιαστικά η επανάληψη, ή εστω κ η επιθυμία της, καταστρέφει την ευτυχία, ειδικά οταν αναφερόμαστε στις ανθρώπινες σχέσεις. Η ευτυχία βρίσκεται στο να ανακαλύπτεις συνέχεια κάτι καινούργιο.
Κάτι μοναδικό, που δεν έχεις ξαναζήσει. Μπορεί με το ίδιο άτομο, μπορεί και με διαφορετικά καθε φορά. Το θέμα είναι να έχεις το θάρρος να αποχωρήσεις απο σχέσεις και καταστάσεις, όταν παρατηρήσεις πως η επανάληψη έρχεται καταπάνω σου και καταλαμβάνει το χώρο που μέχρι πρίν είχαν τα συναισθήματα. Να μην δειλιάζεις. Ποτέ και για τίποτα.
Η ευτυχία είναι σύνθετη και αφηρημένη έννοια. Μπορεί να την έχεις και να μην το μάθεις παρά μόνο όταν τη χάσεις μέσα από τα χέρια σου. Μπορεί να νομίζεις οτι την έχεις, ενώ ουσιαστικά το μόνο που έχεις είναι η επανάληψη. Ο κοντινότερος"ορισμός" της ευτυχίας σ'ατυτόν του Κούντερα θα μπορούσε να είναι οτι ευτυχία είναι η επιθυμία κοινής και συνεχούς πορείας με ενα συγκεκριμένο άτομο. Αλλά όχι επανάληψης. Επανάληψης ποτέ.

1 σχόλιο:

mr_gary είπε...

Πολυ σωστα οσα λες..Εμενα μου μειναν 2 σημεια..:
Η επιθυμία επανάληψης μήπως είναι ουσιαστικά απλά και μόνο η δύναμη της συνήθειας??


Η ευτυχία βρίσκεται στο να ανακαλύπτεις συνέχεια κάτι καινούργιο.
Κάτι μοναδικό, που δεν έχεις ξαναζήσει. Μπορεί με το ίδιο άτομο, μπορεί και με διαφορετικά καθε φορά.


Anyway εκανες καταπληκτικη αρχη συνεχισε ετσι μπας και βαλουμε λιγο μυαλο..χιχι

Love ya!

mr_Gary